Toate documentele care i-au aparţinut scriitorului Ernest Hemingway (foto) în cei peste 20 de ani petrecuţi în Cuba vor fi puse la dispoziţia celor care vor să le cerceteze, în format electronic.
Potrivit BBC News, e vorba de 3.194 de pagini de documente care au stat câteva decenii în pivniţa casei unde a locuit autorul, cele mai multe deja scanate şi stocate: scrisori, manuscrise, fotografii, precum şi un epilog nepublicat la romanul „Pentru cine bat clopotele“.
Cercetătorii au descoperit şi mesaje codate pe care Hemingway le trimisese în timp ce naviga cu iahtul propriu în căutarea submarinelor germane care operau în apropierea insulei. O parte dintre materiale, stocate pe CD-uri şi microfilme, au fost trimise librăriei „John F. Kennedy“ din Boston, care le va posta on-line. „Practic, pentru prima dată, acestea sunt disponibile pentru studenţi şi cercetă tori“, a precizat Ada Rosa Alfonso Rosales, director al Muzeului „Ernest Hemingway“ din Havana, pentru BBC.
Viaţa pe insulă, puţin cunoscută
Pentru că perioada cubaneză a celebrului autor american e destul de puţin cunoscută, deschiderea arhivelor, mai ales în format digital, e o binecuvântare pentru biografi. Pe insulă, Hemingway şi-a scris câteva dintre cele mai importante opere, inclusiv „Bătrânul şi marea“. În 1961, după sinuciderea sa, casa din estul Havanei a rămas statului cubanez şi a devenit mai târziu muzeu, cu acces restricţionat.
„Academicienii cubanezi au cercetat destul de mult despre viaţa sa aici, însă foarte puţin a ajuns în afara Cubei, în primul rând din cauza posibilităţilor limitate de a publica dincolo de insulă“, declara recent profesorul american Philip Melling, care plănuieşte o biografie completă a scriitorului.