Spaţiul din debarale este extrem de important şi, de cele mai multe ori, se uneşte cu încăperea alăturată pentru a spori dimensiunile acesteia. Sursa: Northfoto
Să dărâmaţi debaraua nu este întotdeauna soluţia cea mai bună, afirmă arhitecţii, care susţin că o debara poate fi mult mai utilă dacă este transformată în dressing sau chicinetă. Dacă apartamentul este prevăzut cu mai multe debarale, se poate renunţa la una dintre ele pentru a câştiga mai mult spaţiu, dar este indicat să păstraţi măcar un astfel de loc de depozitare. Indiferent dacă debaraua se află lângă baie, dormitor sau pe hol, aceasta trebuie personalizată şi individualizată în funcţie de necesităţi.
Amenajare personalizată, în funcţie de nevoi
„Dacă debaraua este lângă dormitor, poate fi foarte uşor transformată într-un dressing“, spune arhitectul Daniel Petrescu, de la Spazio Studio. În funcţie de nevoile personale, spaţiul trebuie amenajat pentru a servi cât mai eficient în găsirea lucrurilor depozitate. De exemplu, rafturile pe care vor sta hainele pot fi aranjate pe categorii şi eventual împărţite în funcţie de numărul de persoane din casă.
O debara aflată lângă baie poate fi amenajată astfel încât în partea de jos să fie pusă maşina de spălat, iar dacă spaţiul permite, şi coşul cu rufe murdare şi detergenţii. În partea de sus, puteţi amenaja rafturi. În cazul în care debaraua se află la intrarea în locuinţă, poate fi transformată într-un dulap pentru hainele şi încălţămintea folosite mai des. „Se poate personaliza în diverse moduri. De exemplu, fiecare pereche de încălţăminte să aibă spaţii pe dimensiunile ei“, precizează designerul de amenajări interioare Alina Moşiu.
Într-un dulăpior sau de pe un raft nu trebuie să lipsească peria de haine, crema de pantofi şi încălţătorul. Mai mult decât folositor este un scaun pe care să vă aşezaţ