Un val de frig fără precedent s-a abătut asupra Europei. În unele ţări temperaturile înregistrate au fost de-a dreptul "siberiene" - de minus 30 de grade Celsius, arată Agerpres. Temperaturile vitrege vin în condiţiile în care concernul rus Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale prin Ucraina, după ce a acuzat Kievul de furt din cantităţile de tranzit.
În România, mercurul termometrelor a coborât până la -31°C, în Polonia -25 de grade au devenit regulă, în Germania s-au înregistrat -26°C în noaptea de luni spre marţi, iar în Europa centrală, de la Praga până la Viena, Belgrad, Zagreb sau Bratislava, media temperaturilor a fost de -10°C. Franţa, unde mai multe departamente erau în stare de alertă din cauză zăpezii şi furtunii, nu a fost cruţată nici ea, cu -5 grade Celsius în cursul zilei de marţi la Paris. Consumul de electricitate a atins luni seară un record istoric, de 90.200 de megawaţi. În Olanda s-au înregistrat până la -18°C în noaptea de luni spre marţi, iar joi va fi organizat la nord-est de Amsterdam un maraton naţional de patinaj pe gheaţă naturală, pentru prima dată din 1996. În Marea Britanie, unde iarna este mai blândă în mod tradiţional din cauza curenţilor marini, s-au înregistrat până la -11°C. Elveţia a anunţat marţi că duminică s-au înregistrat -26,6°C într-o localitate din sud-estul ţării, Samedan.
Frigul a provocat moartea mai multor persoane în Europa centrală, iar numărul victimelor ar putea creşte dacă situaţia rămâne aceeaşi. În plus, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România, Croaţia, Serbia şi Turcia au anunţat sistarea totală a livrărilor de gaze ruseşti, în timp ce Franţa, Germania, Austria, Polonia şi Ungaria au înregistrat scăderi substanţiale la livrările dinspre Rusia.
Un val de frig fără precedent s-a abătut asupra Europei. În unele ţări temperaturile înregistrate au fost de-a dreptul "siber