dr Irina Mitroi• Parintii elevelor de clasa a patra s-au razgandit si nu mai vor sa isi vaccineze fetitele impotriva cancerului de col uterin • Daca initial si-au dat acordul 203 parinti, doar la 124 eleve a fost administrata prima doza de vaccin
Prima etapa a campaniei de vaccinare a fetitelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin s-a incheiat. Numarul fetitelor care au fost vaccinate impotriva virusului care produce aceasta boala este mult mai mic decat cel declarat de medici initial. Daca in prima faza 203 parinti au fost de acord ca fetitele lor sa fie imunizate impotriva virusului papilloma uman, la final situatia s-a schimbat.
Doar 124 de eleve de clasa a IV-a au fost efectiv vaccinate. Asta pentru ca desi si-au dat acceptul, o parte dintre parinti s-au razgandit si si-au schimbat decizia, refuzand administrarea vaccinului.
"Daca initial aveam 203 fise de accept, in final au fost vaccinate efectiv doar 124 de fetite de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin, pentru ca unii parinti s-au mai razgandit intre timp. Medicii vaccinatori au venit deja sa ia si dozele de vaccin pentru administrarea celei de-a doua doze in cazul celor 124 de eleve", a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. In farmacia Directiei de Sanatate Publica (DSP) au fost aduse aproximativ 4.800 doze de vaccin, dar o cantitate mare va ramane neutilizata din cauza refuzurilor inregistrate. Astfel, dozele neutilizate in prima transa de vaccinare se vor folosi in luna februarie, cand trebuie administrata a doua doza de vaccin.
Vaccinul antigripal
In cadrul campaniei de vaccinare antigripala care s-a incheiat la sfarsitul anului trecut, peste 150 mii de ieseni s-au imunizat impotriva virusului gripal. Prin intermediul medicilor de familie, iesenii care fac parte d