Nu doar gripa şi răcelile îi pot afecta pe micuţi în sezonul rece, ci şi alte boli, cu simptome asemănătoare, dar mai rare şi mai contagioase. Sursa: Codrin Prisecaru
Părinţii ştiu mai totul despre bolile copilăriei. Pentru a-i îngriji cât mai bine pe micuţi, devin experţi în tratarea răcelilor, gripei, infecţiilor urechilor, ochilor, colicilor abdominale. Sunt însă şi boli mai rare pe care le fac unii copii. Ele sunt greu de „diagnosticat“, chiar şi de către un părinte experimentat.
Specialiştii în pediatrie vă învaţă despre acestea, astfel încât să fiţi pregătiţi să reacţionaţi chiar şi la cel mai mic semn. Ele sunt cauzate de virusuri sau bacterii, iar primul pas pentru a le preîntâmpina este să vă încurajaţi copilul să se spele des pe mâini, cu apă şi săpun, să tuşească în şerveţel ori în batistă, să îşi acopere gura când strănută.
1. Virusul sinciţial
Virusul sinciţial respirator este o boală a copilăriei care apare în sezonul rece, în timpul epidemiilor de gripă. „Poate cauza copiilor probleme mult mai mari decât gripa“, a declarat Michelle Brady, specialist în boli infecţioase la Spitalul de Copii din Ohio (SUA), pentru WebMd. Virusul sinciţial respirator este un virus care atacă plămânii şi tractul respirator. Este atât de frecvent încât majoritatea copiilor se infectează înainte de împlinirea vârstei de 2 ani.
Simptomele sunt similare virusului gripal: febră, tuse, secreţii nazale. Infecţia cu acest virus poate fi severă la bebeluşii născuţi prematur.
2. Boala a cincea
Aceasta este o altă afecţiune a copilăriei greu de diagnosticat, însă nu este cazul să intraţi în panică când copilul face această boală. Este o formă mai uşoră de rubeolă, dar se caracterizează prin simptome mai aparte. Apare la sfârşit de iarnă şi este tipică copiilor cu vârsta între 5 şi 15 ani. În ge