Pentru un corespondent de război, conflictul militar arată cu totul altfel atunci când ţara sa este direct implicată.
Fiecare bombardament sună mai puternic, fiecare rachetă şuieră diferit şi fiecare cuvânt spus de politicieni are o greutate mai mare. Tzadok Yehezkeli, reporter special la ziarul „Yedioth Aharonoth“, una dintre cele mai importante publicaţii israeliene, trăieşte această experienţă. Cel mai trist i se pare însă că trebuie să privească războiul la televizor şi pe internet: este încă în convalescenţă după ce, în august 2008, a fost grav rănit de un obuz rusesc căzut în oraşul georgian Gori, în timpul războiului pentru Osetia de Sud.
„E greu să fii obiectiv“
Chiar dacă imediat după incident a fost adus înapoi în Israel mai mult mort decât viu, cu un avion închiriat de urgenţă de ziarul său, Tzadok se crede extrem de norocos: unul dintre ziariştii care se aflau lângă el în momentul atacului a decedat pe loc.
„Acest război dintre Israel şi Hamas este cu totul altceva pentru ziariştii de aici. E greu, foarte greu să fii obiectiv“, ne spune reporterul. Cel mai important i se pare că întreaga clasă politică israeliană s-a coalizat în jurul celor care au decis să înceapă ofensiva în Gaza. „Acum nu mai există putere şi opoziţie. Nici măcar cei de stânga nu critică deciziile lui Ehud Barak sau Tzipi Livni“.
Această situaţie, spune Tzadok, este una temporară: „Pe măsură ce soldaţ ii israelieni vor muri în luptă, politicienii îşi vor schimba discursul. Toată lumea spune că palestinienii au sute de victime, iar Israelul numai câteva. Da, dar în cultura evreiască viaţa are cu totul altă valoare decât în a celorlalţi. Fiecare soldat sau civil israelian mort este o pierdere majoră de imagine aici“.
Jurnalistul are o explicaţie şi pentru forţa cu care Israelul a atacat Gaza: „Încearcă să-şi r