Studenţii şi profesorii începători îşi vând cunoştinţele mai ieftin şi la vedere, pe site-uri, în vreme ce „somităţile“ o fac mai discret, dar pe sume cel puţin duble. Puţini dintre ei le declară la stat. Sursa: Hepta
Meditaţiile. Elevii recurg la ele pentru că nu sunt mulţumiţi de ce li se predă la clasă sau pentru că programa de liceu nu „se pupă“ cu cea cerută de anumite facultăţi. Părinţii le acceptă pentru liniştea conştiinţei, iar profesorii pentru rotunjirea venitului sau, mai bine zis, dublarea ori triplarea salariului dat cu zgârcenie de stat.
De la an la an, şi mai ales în preajma Bac-ului ori a admiterii la facultate, meditaţiile se scumpesc, însă numărul celor care le declară la Administraţia Financiară bate pasul pe loc. Profesorii nu recunosc că dau meditaţii decât sub protecţia anonimatului, iar preţul este tabu pentru urechea ziaristului, dar spus pe şleau în faţa elevului.
Informatică la 80 de lei şedinţa
Oferta de meditaţii este expusă pe larg pe diferite site-uri de profil şi strecurată cu grijă printre elevi, în clase. Unul dintre site-urile care abundă în anunţuri „meditatoare“ este www.compendium.ro. Aici, o studentă de anul trei la Facultatea de Matematică vinde două ore de matematică pe 45 de lei. Un alt anunţ, de data asta al unui cadru universitar, „cu experienţă de peste 10 ani“ nu este completat la rubrica Preţ.
„De obicei, un astfel de profesor ia cam 40 de lei pe oră, iar şedinţa poate dura două sau trei ore. Preţul creşte odată cu anii de experienţă şi cu renumele profesorului. De fapt, asta plăteşti, renumele profesorului“, ne lămureşte cineva din sistem, dar care refuză să-i fie publicat numele. Aceeaşi sursă spune că, în general, „somităţile“ sunt cunoscute printre elevi şi nu au nevoie de anunţuri pe net. Şedinţa de română costă şi ea între 30 şi 50 de lei.