In ultimii patru ani, comertul la negru pe piata carnii a crescut cu 40%, ajungand la 70% din totalul pietei, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, pentru NewsIn. Marii producatori de carne si preparate din carne vor sa scape de plata TVA-ului la stat si vand la negru.
"Pentru a nu mai plati la stat TVA-ul de19%, ce inseamna mult pentru marii producatori, acestia cumpara carne-materie prima de la particulari sau prin comert intracomunitar, aduc carnea in fabrica proprie si o prelucreaza ei si apoi o vand magazinelor mici fara factura, inregistrand automat un profit net de 19%", a aratat Sorin Minea. La randul lor, proprietarii micilor magazine incalca legea, cumparand fara factura.
Singura solutie pentru inlaturarea comertului la negru, opineaza presedintele Romalimenta, este o serie de controale. "Singurul mod in care am putea opri aceasta extindere a pietei la negru este prin desfasurarea unor controale ale inspectorilor, in fabricile producatorilor, controale care sa verifice transabilitatea carnii, dar si controale in magazinele ce comercializeaza carnea cumparata fara factura. in Romania nu exista inca astfel de controale." In UE, nivelul pietei la negru reprezinta 10% din totalul pietei de profil, a mai spus Minea.
In conditiile deprecierii leului in fata euro, pretul carnii s-ar putea majora cu pana la 25%. In ultimii patru ani, comertul la negru pe piata carnii a crescut cu 40%, ajungand la 70% din totalul pietei, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, pentru NewsIn. Marii producatori de carne si preparate din carne vor sa scape de plata TVA-ului la stat si vand la negru.
"Pentru a nu mai plati la stat TVA-ul de19%, ce inseamna mult pentru marii producatori, acestia cumpara carne-materie prima de la particulari sau prin comert intracomunitar, aduc carnea in fabrica proprie si o prelucreaza ei