La inceputul anilor 90, rata mortalitatii in randul populatiei masculine din fostul bloc comunist a crescut vizibil. Potrivit unui studiu publicat de The Lancet, privatizarea rapida si masiva a fost responsabila de cresterea somajului, constatandu-se o crestere cu 12,8% a numarului deceselor in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani.
Studiul foloseste date preluate din tarile Europei de Est postcomuniste si din fosta URSS, pentru intervalul 1989-2002.
Metoda dura de privatizare – transferul a cel putin 25% din actiunile societatilor catre sectorul privat in decurs de numai doi ani, a dus la o crestere a ratei somajului cu 56%, ceea ce a avut un rol important in sanatatea barbatilor. Consumul excesiv de alcool in randul acestora ar putea fi o explicatie a numeroaselor decese, arata cercetatorii, care nu au studiat cauzele directe ale cresterii ratei mortalitatii.
Rusia, Kazahstan, Letonia, Lituania si Estonia au cunoscut o privatizare deosebit de rapida si implicit o triplare a nivelului somajului. Intre 1991 si 1994, rata mortalitatii barbatilor in aceste state a atins cote majore: 42%.
Tari ca Albania, Croatia, Cehia, Polonia si Slovenia, unde intrarea in economia de piata a fost un fenomen de durata, au cunoscut o scadere a ratei mortalitatii masculine cu 10%, in timp ce nivelul somajului a crescut cu doar 2%.
Concluziile studiului sunt relevante in special pentru state care iau in considerare o politica de privatizare rapida sau alte reforme dure in sectorul public.
Autorii studiului sunt sociologii David Stuckler (Universitatea Oxford), Lawrence King (Universitatea Cambridge) si expertul in medicina blocului est-european Martin McKee (Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra).
The Lancet ("Bisturiul") este una dintre cele mai cunoscute si respectate reviste m