Ordonanta de urgenta ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, au decis joi judecatorii Curtii Constitutionale. Curtea a admis, astfel, contestatia depusa in urma cu o saptamana Avocatul Poporului, care invoca o exceptie de neconstitutionaliatate a ordonanteide urgenta adoptate de Cabinetul Boc la sfarsitul anului trecut.
"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia, constatand ca Ordonanta de urgenta a Guvernului este neconstitutionala deoarece, intrucat afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie, contravine art.115 alin.(6) din Legea fundamentala", se arata in comunicatul Curtii, postat pe site-ul institutiei.
Avocatul Poporului: Ordonanta ingradeste dreptul la munca
Avocatul Poporului a contestat, in urma cu o saptamana, ordonanta de urgenta care a dat nastere unor vii controverse in ultimele zile.
"Interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", a aratat Avocatul Poporului, Ioan Muraru, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta.
"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei.
"Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat ingradeste atat dreptul la munca prevazut in Constitutia Romaniei, cat si drepturile economice, sociale si culturale prevazute in legislatia internationala", a adaugat Avocatul Poporului. "Dreptul la munca si dreptul la pensie nu pot fi afectate prin adoptarea ordonantelor de urgenta, deoarece sunt prevazute de legea fundamentala, in c