Când Barack Obama a fost desemnat cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, a început să fie alcătuită şi lunga listă a aşteptărilor întregii lumi de la noul lider mondial.
În fruntea listei, la capitolul ”must do”, se află eternele conflicte dintre Orientul Mijlociu şi Kashmir, dintre India şi Pakistan. Noua administraţie de la Washington trebuie să reconsidere relaţiile lumii islamice cu Statele Unite. Potrivit analiştilor politici, o implicare intensă din partea SUA va rezolva, fără nicio îndoială, cele două conflicte majore şi de lungă durată. Însă, pentru aceasta este nevoie de imaginaţie, diplomaţie şi de o perspectivă de abordare bilaterală.
O altă prioritate majoră a noului preşedinte american şi a cabinetului său este aceea privitoare la relaţia Statelor Unite cu Iranul. Este bine cunoscut faptul că între cele două ţări este o ruptură care datează de mai bine de 30 de ani.
Atât preşedintele ales, cât şi secretarul de stat desemnat de acesta, au abordat tema relaţiilor cu Iranul, ambii precizând că este nevoie de abandonarea pactului de izolare adoptat de fosta administraţie de la Washington. În schimb, Obama vede ca necesară încercarea de a responsabiliza Iranul în vederea rezolvării problemelor sensibile în care este implicat -programul nuclear şi influenţa exercitată asupra Irakului şi a Afghanistanului.
Noua administraţie a Statelor Unite intenţionează să crească numărul soldaţilor americani din Afghanistan, dar şi iniţierea unui program de redresare a ţării. În acelaşi timp, a fost specificat clar că guvernului afgan nu i se va mai acorda aceeaşi "mână liberă" de care s-a bucurat în timpul administraţiei Bush.
De asemenea, preşedintele Hamid Karzai va fi sprijinit în eradicarea corupţiei, dar şi în vederea elaborarării unor programe sociale care să vină în sprijinul cetăţenilor.
@N