Un activist pentru drepturile omului şi un jurnalist au fost împuşcaţi ieri la Moscova, pe o stradă din apropierea palatului prezidenţial de la Kremlin, informează AP. Potrivit datelor oficiale, circa 20 de jurnalişti au murit în Rusia ultimilor nouă ani, de la venirea la putere a lui Vladimir Putin (mai întâi preşedinte, apoi premier).
Stanislav Markelov a devenit cunoscut după ce s-a opus insistent eliberării unui general rus, condamnat pentru uciderea unei femei cecene. Activistul a fost ucis ieri dimineaţă, în urma unui atac cu armă. O jurnalistă care a încercat să intervină a fost şi ea împuşcată mortal.
"Este o crimă oribilă, înfricoşătoare", a spus Tatiana Lokshina, reprezentantă a Human Rights Watch. Markelov a fost împuşcat la scurt timp după ce susţinuse o conferinţă de presă în capitala rusă.
În faţa jurnaliştilor, activistul a anunţat că intenţionează să facă un apel la curţile de justiţie internaţionale, deoarece consideră abuzivă eliberarea prematură a colonelului Yuri Budanov.
În 2000, colonelul a sugrumat-o pe tânăra de 18 ani Heda Kungayeva. În 2003, ofiţerul superior a recunoscut crima şi fost condamnat la 10 ani de închisoare. La proces, Budanov a spus că a ucis-o pe cecenă deoarece a crezut că este un insurgent. Fostul înalt oficial al armatei ruse a fost eliberat în urmă cu câteva luni.
Încă o jurnalistă ucisă
Jurnalista independentă Anastasia Baburova, care colabora cu publicaţia Novaya Gazeta, a fost împuşcată tocmai când încerca să îi acorde primul ajutor lui Markelov. Barburova (25 de ani) a fost transportată la spital, dar a murit pe masa de operaţie.
Avertizat în 2004
Nu este primul atac asupra lui Markelov. În aprilie 2004, într-o staţie de metrou din Moscova, activistul a fost bătut de cinci tineri. Aceştia l-au lăsat inconştient pe pero