Intr-o economie globala, in care investitorii se asteapta mai degraba sa fie pedepsiti decat rasplatiti, iar consumatorii se tem, la randul lor, ca dezvoltatorii ar putea intra in incapacitate de plata, achizitiile off-plan (n.r.: cumpararea unui imobil in faza de proiect) par a fi pe cale de disparitie.
"Este aproape decedat. Multe dezvoltari vor da gres cu proiectele, mai ales cele din locatiile secundare. Dezvoltatorii vor trebui sa aleaga numai locatii extraordinare, in care oamenii sa-si doreasca sa locuiasca, sau sa vina in vacanta, si care sa reprezinte o oportunitate foarte buna pentru a-si investi capitalul si cu un eventual randament bun prin inchiriere", a afirmat Mark Jeffery, fondatorul companiei de consultanta imobiliara Landscope Capital.
Intr-o perioada in care bancile sunt reticente la finantarile dezvoltatorilor, iar constructiile trebuie finantate in special din sumele incasate in faza off-plan, agentii imobiliari internationali se tem de abilitatile dezvoltatorilor de a mai livra proiectele.
"Finantarea proiectelor pentru dezvoltarile pe plan a devenit un exercitiu de antrenare a mintii in situatii extreme. Oricum, este mai usor pentru dezvoltatorii care au inregistrat vanzari bune in trecut si au un model de business solid sa ia in considerare aspect variate ale dezvoltarii, precum oferte de marketing creative, organizari realistice ale vanzarilor si acces la intermediary/ agenti cu o baza de date solida de cumparatori si investitori", a explicat Lucas Zachara, de la Exchange Bond Company.
Randeesh Sandhu, Managing Director la Urban Exposure, spune ca trebuie gasite noi modalitati de a imparti riscul intre toti cei implicati intr-un proiect – asociati, contractori, proprietari de teren si finantatori.
‘’Structura, care momentan este utilizata in Turcia, functioneaza astfel: dezvoltatorul achita proprietarului terenul