Cei care au fost disponibilizaţi pot beneficia de un credit pentru IMM-uri de la EximBank, dacă prezintă anumite garanţii. Sursa: EVZ
Şomerii care au fost disponibilizaţi pot, în această perioadă, să acceseze un microcredit (pentru IMM-uri) de la EximBank, în valoare de maximum 35.000 euro, pentru a-şi dezvolta o afacere, dacă au un plan bun în acest sens. Una dintre condiţiile pentru a contracta microcreditul este ca afacerea pe care o încep sau doresc s-o continue să fie tot pe domeniul de activitate pe care respectivii au activat până în momentul disponibilizării.
„Chiar dacă plafonul în baza căruia acordăm microcreditul nu este foarte ridicat, între minim 10.000 euro şi 35.000 euro maxim, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul sunt minimale“, ne-a declarat preşedintele EximBank, Carmen Radu. Pe lângă dobânda care este foarte mică, subvenţionată, cheltuielile cu creditul rămân la un nivel sub cel al pieţei pentru că EximBank percepe doar un comision de administrare anual de 1% şi un comision de analiză de 100 euro, care se plăteşte o singură dată.
„În cazul unui microcredit cu durată de 5 ani, adică perioada maximă, acordăm o dobândă fixă pe toată durată, care în contextul actual ar fi de 12%. Microcreditul se acordă în echivalent lei“, ne-a mai spus şefa EximBank.
Destinat întreprinderilor mici
Este un produs destinat încurajării deschiderii de microîntreprinderi (start-up) şi susţinerii activităţii pentru cele deja existente pe piaţă.
„Orice IMM este eligibil pentru a obţine un astfel de microcredit cu condiţia să nu desfăşoare activităţi considerate ilegale, să nu fie în litigii, să nu aibă datorii la bugetul de stat, să nu aibă credite restante, condiţii valabile în general pentru obţinerea unui credit“, ne-a mai precizat Carmen Radu. Planul de afaceri nu trebui