Cântăreţul francez de origine ar meană Charles Aznavour a fost onorat cu o distincţie pentru întreaga sa carieră la cel mai important târg de muzică din lume, „MIDEM“, încheiat la sfârşitul săptămânii, la Cannes.
Cu acest prilej, artistul a vorbit despre munca sa, dar şi despre destinul muzicii de astăzi, pe care o descrie ca fiind în mare parte „muzică fast-food“.
La cei 84 de ani, Aznavour este plin de optimism şi se arată la fel de ironic cum a fost întreaga sa viaţă. „Sper ca acesta să nu fie ultimul premiu de care am parte. De obicei, când cineva este onorat pentru opera vieţii sale, acesta moare după o săptămână, ceea ce eu nu am de gând să fac“, a spus artistul. El a precizat că lucrează încă zilnic, compune piese noi şi scrie o nouă carte. „Mă plictisesc dacă nu lucrez. Munca este pentru mine un fel de gimnastică“, declara autorul a peste o mie de cântece, traduse şi interpretate în cinci limbi diferite.
Aznavour, care are şi o carieră de actorie demnă de menţionat (printre altele a jucat şi în filmul „Toba de tinichea“, premiat cu un Oscar), a mai spus ca îi este milă de soarta tinerilor cântăreţi de astăzi. „Noi aveam, la vremea noastră, mult mai multe locuri în care puteam cânta live. Astăzi există mai puţine baruri, cafenele, cluburi, în care tinerii ar avea această posibilitate. Carierele cântăreţilor de astăzi sunt mult mai scurte. Una care să dureze mai multe decenii, precum cea a lui Frank Sinatra sau Ray Charles, este aproape imposibilă. Astăzi avem prea multe cântări fast-food“, spune cântăreţul, a cărui carieră internaţională a început în 1946, când Edith Piaf i-a oferit şansa să o însoţească în turneul său din Statele Unite ale Americii.
Aznavour, considerat „Frank Sinatra al Franţei“, a fost desemnat în 1998 drept „artist al secolului“ de postul de televiziune CNN şi de cititorii publicaţiei am