• "In acelasi timp, aveti posibilitatea alegerii unei surse de energie alternative, atat pentru incalzirea locuintei, cat si pentru prepararea apei calde de consum", acesta este raspunsul CET la o adresa trimisa de o asociatie de proprietari nemultumita de consumul mare inregistrat
Cazul Asociatiei de Proprietari Bl. M8, Aleea Musatini, este o dovada a gradului ridicat de nesimtire etalata de angajatii CET Iasi. Daca pana in iarna lui 2006 s-a putut vorbi de o relatie corecta furnizor-consumator, decizia celor de la CET de a moderniza instalatiile de la subsolul blocului a generat iritarea locatarilor.
Concret, este vorba de inlocuirea unor aparate marca Multicalc, cu contoare de energie termica de tip Actaris, produse de Elsaco Botosani. La scurt timp dupa montare, reprezentantii administratiei de proprietari au sesizat ca valoarea facturilor emise de CET este mult prea mare in comparatie cu sumele pe care le aveau de achitat locatarii unui bloc alaturat - M9 - care ramasesera cu gigacalorimetre de tip Multicalc. Conform unei statistici intocmite de administratorului blocului M8, in patru luni s-a ajuns ca unii sa plateasca cu 50 de milioane lei vechi mai mult decat ceilalti si aceasta doar pentru ca beneficiau de un gigacalorimetru "performant". In noiembrie 2006, cei de la M8 consumasera 17,610 Gcal (fata de 11,200 Gcal la M9), iar in decembrie raportul a fost de 22,179 Gcal la 15,194 Gcal. Situatia s-a repetat si la inceputul anului 2008, cand unii au platit 22,142 Gcal consumate, iar ceilalti doar 15,531, diferenta diminuandu-se in luna februarie: 25,757 Gcal (Bl. M8), respectiv 17,518 (Bl. M9). Au rezultat 28 de gigacalorii platite in plus de cei care au beneficiat de serviciile de "calitate" ale specialistilor in termoficare sau, altfel spus, 20 de familii au fost tepuite de CET Iasi cu cate 2,5 milioane lei vechi.
Cu