Indiferent ce forma va capata pana la urma, bugetul pe 2009 va fi unul cu multe necunoscute. Nu stie practic nimeni deocamdata care va fi exact impactul crizei economice, nici ca grad de extindere, nici ca intensitate, nici ca durata. Singura certitudine este ca va fi un buget tensionat, pentru ca, oricat ar fi de "strans" alcatuit din conceptie, va aparea pe parcurs, probabil mereu si mereu, nevoia unor corectii constrangatoare, din invariabilul motiv al incasarilor cel putin relativ neindestulatoare.
Chiar si fara impactul crizei, bugetul pe 2009 va fi fost unul tensionat, deoarece va fi fost primul an in care bugetul, dupa o perioada destul de indelungata de incasari in majorare in urma cresterii economice inregistrate, va fi fost confruntat cu stagnari sau chiar scaderi cel putin relative ale acestor incasari, in conditiile slabirii severe a activitatii economice. Aceasta slabire va fi intervenit oricum, fiind in natura lucrurilor, in conditiile in care un ciclu economic, dupa ani si ani, ajunge inexorabil sa se incheie.
Din pacate, ciclul economic din Romania a fost unul cu crestere economica nesanatoasa, bazata pe consum din import si deficit extern si inevitabila incheiere a acestuia va fi fost oricum costisitoare pentru ca presupunea obiectiv intrarea la plata a traiului indelungat peste plapuma proprie. Nota de plata va fi venit oricum, cel mai probabil tot din 2009. Ceea ce se intampla acum este doar faptul ca achitarea notei de plata are loc in conditiile crizei economice internationale. Fiind astfel mult accentuata si deci resimtita social mult mai dur.
Nu poate preciza nimeni deocamdata cat vor fi afectate exporturile. 70% dintre acestea au ca debuseu Uniunea Europeana, lovita ea insasi de criza economica. Presupunerea ca productia nationala - mai scumpa - din tarile vestice ale Uniunii este mai vulnerabila in contextul crizei decat i