In piata de retail, un contract de inchiriere trebuie sa contina elemente esentiale, precum suprafata inchiriata, costul suportat de chirias pentru utilizarea spatiului inchiriat si durata contractului, care poate fi exprimata in ani sau luni, explica Dan Ionascu, seful departamentului de evaluare la Cushman & Wakefield Activ Consulting Romania.
„Modelul de realizare a fost adus de dezvoltatorii externi care, in majoritatea situatiilor, sunt si proprietarii mall-urilor sau ai galeriilor comerciale unde se desfasoara activitatea economica. In aceasta situatie, chiriasii, uneori de nationalitate romana, nu au destula experienta in negociere, adaptata complexitatii unui astfel de contract”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Ionascu (foto).
Complexitatea este data de mai multe elemente, ce se pot constitui sub forma datei la care contractele se pot renegocia sau intrerupe. De obicei, in Romania, un contract de inchiriere in retail are o durata de cinci ani, insa ca practica generala, un astfel de contract poate fi renegociat dupa o perioada de trei ani, daca aceasta mentiune este trecuta in contract.
„Acum se doreste, in principal, renegocierea chiriei care se incaseaza, si astfel, alinierea ei la noile conditii de piata. Totodata, in prezent, chiriasul, in masura in care nu a ajuns la o intelegere cu proprietarul spatiului, poate avea o alternativa de parasire a spatiului ocupat”, mai spune specialistul Cushman, adaugand ca o astfel de optiune nu este, de obicei, precizata in contracte, deoarece este foarte riscanta pentru proprietar.
In aceasta situatie, proprietarul nu mai are siguranta asupra veniturilor viitoare, lucru ce determina aparitia unui risc suplimentar. Daca o astfel de conditie, de parasire a spatiului de catre chirias in orice moment doreste sau dupa o anumita data de renegociere, este inclusa in contractul de inchiriere, influ