România trebuie să fie atentă la salarii, să-şi consolideze politica fiscală, să-şi îmbunătăţească urgent capacitatea administrativă, să reducă birocraţia şi să pregătească mai eficient forţa de muncă. Acesta este mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis ţării noastre, prin intermediul unui comunicat, în contextul planului european de redresare economică. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu În plus, instituţia executivă a Uniunii Europene a atras atenţia României în legătură cu aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, care, potrivit, CE, ar avea implicaţii foarte grave asupra deficitului bugetar, a inflaţiei şi economiei în ansamblul său. Trebuie să avem grijă de cheltuielile publice Referitor la buget, Comisia Europeană a recomandat României să îmbunătăţească planificarea şi execuţia bugetară, precum şi să aibă mai multă grijă la cheltuielile publice.
De asemenea, în comunicatul transmis de CE, se arată că România are unul dintre cele mai grele sisteme de impozitare din lume, altă recomndare referindu-se la diminuarea birocraţiei şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, în special prin reducerea măsurilor fiscale.
"Infrastructura are un efect de frânare economică"
Comisia Europeană a atras ieri atenţia României că infrastructura sa, cu cele „câteva sute de kilometri de autostrăzi, un sistem feroviar învechit şi legături slabe cu restul UE“, are un efect de frânare economică.
Într-un document care analizează implementarea Strategiei de la Lisabona, CE subliniază, totodată, că România are unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe din lume şi recomandă adoptarea de măsuri pentru reducerea reglementării excesive.
CE concluzionează că dezvoltarea economică şi socială a României este afectată în continuare de administraţia slabă, atât la nivel local, cât şi central, precum şi de probleme