Cercetatorii americani si cei britanici au constatat ca terapia cu ace practicata de profesionisti influenteaza psihicul bolnavilor astfel incat, dupa sedintele de acupunctura, oamenii cred ca se simt mai bine.
Ionela Chircu
Aceasta constatare i-a determinat pe specialisti sa afirme ca efectele acupuncturii, indiferent ca este traditionala sau practicata de amatori, sunt mai degraba de natura psihica. Raportul de analiza a 33 de studii efectuate pe un esantion de 6.737 de pacienti a dovedit ca acupunctura este la fel de eficienta ca si calmantele utilizate de persoanele care sufera de migrene. Potrivit specialistilor de la Centre for Complementary Medicine Research, din cadrul Universitatii Tehnice din Munchen, atat acupunctura "falsa", cat si cea practicata de specialisti au un puternic efect placebo. De aceea, pacientii au o stare mai buna dupa sedintele de terapie cu ace. In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat doua tipuri de migrene frecvent intalnite, in functie de tipul si intensitatea durerilor: migrena slaba si moderata. Persoanele care au facut obiectul studiului s-au oferit voluntar sa participe la sedintele specifice, efectuate fie de specialisti, fie de amatori, pentru o perioada de cel putin opt saptamani.
Conform rezultatelor cercetarii, ambele forme de tratament au fost la fel de benefice ca si medicamentele pe care oamenii le folosesc in caz de durere sau de migrena. Mai mult, terapia a fost la fel de eficienta precum calmantele in cazul celor care sufereau de cefalee. De asemenea, acupunctura "falsa" a avut o rata de vindecare doar cu putin mai mica decat cea a medicamentelor analgezice. Acest lucru i-a determinat pe specialisti sa considere ca acupunctura poate inlocui calmantele, deoarece are mai putine efecte secundare asupra pacientilor. Ei au avertizat, totusi, ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a