Primăria Capitalei ia sub aripă 18 unităţi medicale şi promite îmbunătăţiri, fără să ştie însă dacă bugetul va permite rezolvarea problemelor. Sursa: Anita Vizireanu
Dacă spitalele sunt gata să treacă în ograda primarului Sorin Oprescu, iar Ministerul Sănătăţii a finalizat normele metodologice privind transferul celor 18 unităţi, Primăria Capitalei e singura care nu şi-a făcut temele. Ministrul Ion Bazac a prezentat, ieri, la guvern, proiectul de act normativ, dar Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul PMB nu are încă un regulament de organizare şi funcţionare, după ce consilierii municipali au respins proiectul acestuia, miercuri, „din motive tehnice“.
În plus, nu s-a făcut niciun studiu pentru a vedea dacă preluarea spitalelor poate fi susţinută sau ce fonduri sunt necesare pentru administrarea acestora. Motivul: o cercetare prealabilă nu ar fi avut o bază legală.
Îmbiaţi cu preluarea cheltuielilor pentru utilităţi şi atragerea de fonduri, cei mai mulţi manageri ai spitalelor aşteap tă cu interes îmbunătăţirea sistemului, promisă de primarul-doctor. Nici gândul că ar putea fi schimbaţi din funcţie, pe motiv de management ineficient, nu pare să-i sperie.
500.000 de euro numai la „Sf. Luca“
Cele mai multe speranţe legate de trecerea spitalelor în subordinea primăriei şi le fac directorii care nu au obţinut până acum fonduri de la sectoare. „Administraţia Spitalelor ne-a cerut o listă cu sumele de care avem nevoie pen tru diferite activităţi - cum ar fi lucrările de reparaţii, servicii de curăţenie, de pază, schimbarea lifturilor foarte vechi. De asemenea, spitalul trebuie să dispună şi de o staţie proprie de epurare a apei“, a spus Bogdan Pascu, managerul Spitalului de Bolnavi Cronici şi Geriatrie „Sf. Luca“, din sectorul 4. O estimare a fondurilor necesare: 500.000 de euro. Pascu s