Decizia UEFA de a încredinţa Bucureştiului găzduirea unei finale europene în 2012 vine într-un moment nepotrivit pentru autorităţi. Sursa: Octavian Cocoloş
La Nyon, Bucureştiul a obţinut joi dreptul de a găzdui finala Europa League din 2012, dar capacitatea ţării noastre de a susţine un eveniment de asemenea amploare rămâne deocamdată sub semnul întrebării.
Dacă nu va termina Stadionul Naţional în timp util, România poate ajunge în ruşinoasa postură de a fi prima ţară din istoria fotbalului european care primeşte o finală, dar care nu este capabilă să o şi organizeze!
Marea piedică în calea finalizării proiectului o reprezintă ritmul lent de ridicare a arenei din buricul Capitalei, ale cărei costuri de construcţie se ridică la suma de 140 de milioane de euro.
Primăria dă înapoi
Ştefan Monos, reprezentantul firmei germane Max Bogl, cea care construieşte stadionul împreună cu italienii de la Astaldi, susţinea ieri că, numai în acest an, stadionul va absorbi circa 60 de milioane de euro. În plină criză financiară mondială, Primăria Capitalei, principalul finanţator al proiectului, dă primele semne de incapacitate de plată.
„Nu ştiu ce să spun, mi se pare o sumă cam mare din punctul de vedere al suportabilităţii. Mai avem şi alte proiecte importante, cum ar fi Pasajul Basarab… Şi mai e şi această criză financiară, care ne afectează“ ,a declarat ieri, pentru EVZ, Călin Carp, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
„Fluxul banilor nu e chiar unul normal“
Nemţii de la Max Bogl l-au trimis în România, pentru a coordona proiectul stadionului, pe Ştefan Monos, un german care a trăit la Timişoara şi a fugit în Occident pe vremea comunismului. „Ştiu că românii se tem de eşecuri, dar vă asigur că de această dată va fi bine. O să terminăm stadionu