Sărbătorile au fost uitate, la fel ca sarmalele, colindele, bradul şi cadourile… Viaţa a revenit încet- încet spre normalul unei ierni cu nori cenuşii, cu ploaie şi bălţi, cu oameni grăbiţi şi nervoşi, o vreme de octombrie târziu. Vacanţele s-au dus şi, odată cu ele, romanele de timp liber, cele care se citesc dimineaţa imediat după trezire, când ceasul nu te zoreşte să pleci spre serviciu… Acum e vremea poveştilor adevărate!
Pentru că ziua nu poate începe fără o cafea, să facem o escală la Humanitas, unde Gheorghe Florescu propune „Confesiunile unui cafegiu“. Despre cafea şi comerţul socialist, despre arome şi sentimente, despre lumea literară şi lumea politică a anilor ’60, 70 sau ’80, despre locuri şi oameni din Bucureşti. După o cafea citită, istoriile secrete capătă alt gust. La Curtea Veche, jurnaliştii Valeri Paniuşkin şi Mihai Zîgar explică un subiect la modă: „Gazprom - noua armă a Rusiei“. Autorii declară: „…ni s-a spus: La ce vă trebuie toate astea? Nu înţelegeţi că veţi fi omorâţi? Nu înţelegeţi unde intraţi?...“ Schimbând direcţia de la est spre vest, la Tritonic, misterele Papilor sunt devoalate de Eric Frattini în „Sfânta Alianţă. 500 de ani de spionaj la Vatican“.
După aperitivele de mai sus, la felul principal ar trebui să alegem între pasiuni şi frustrări, pentru că la Polirom a apărut „Ghid de fotografie digitală“, autor Doug Harman, şi fotografii de David Jones, iar la editura Trei, „Teoria şi terapia nevrozelor. Introducere în logoterapie şi analiza existenţială“, autor Viktor Frankl.
Destul de greu de ales fără puţină gândire. Aşa încât aşezaţi-vă comod la masă şi răsfoiţi cele 520 de pagini ale volumului „Mari gânditori politici. De la Socrate până astăzi“, autori David Boucher şi Paul Kelly. Un volum de la grupul All.
La final, pentru desert, într-o notă optimistă şi plăcută, o