Copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură primesc cadou, la sfârşit de an, o participare la o tabără internaţională.
Îl mai pot primi şi cei cu părinţi divorţaţi (ca o recuperare a tuturor temelor pe care nu le-au făcut împreună), venit dintr-un soi de vinovăţie resimţită de părintele „chiulangiu“. Condiţia esenţială este însă aceeaşi: părinţii trebuie să aibă bani. În rest, agenţiile care organizează astfel de tabere nu pun niciun fel de condiţii.
Pot participa copii între 6 şi 12 ani sau tineri de până în 25 de ani, care vor să înveţe sau să îşi perfecţioneze o limbă străină.
Firma Mirunette este reprezentant în România pentru 36 de şcoli internaţionale care organizează cursuri şi tabere de limba engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, portugheză, chineză şi rusă, fiecare în ţara unde limba este vorbită nativ.
„Am pornit de la experienţa mea de părinte. Fiica mea a participat cu succes, timp de peste 8 ani, în mai multe tabere din Anglia, Spania, Italia şi Franţa. Am pornit în primul an de la un singur grup de 20 de elevi şi în 4 ani am ajuns la 950 de participanţi, dintre care numai în vara anului trecut au fost 320“, spune Daniela Pavoni, general manager al firmei organizatoare.
Prieteni cu turcii şi cu grecii
Taberele, spune Pavoni, nu sunt chiar perioade de relaxare. Elevii de liceu, de exemplu, au ocazia să experimenteze viaţa de student a unui cursant la Oxford.
„Sunt cazaţi în căminele rămase libere pe perioada verii. Participă zilnic la cursuri de treipatru ore predate în limba nativă şi la diferite activităţi sportive. Nu se poate să rămână în camere şi să tragă chiulul“, asigură managerul.
Puţini sunt cei care se plâng iar 80% dintre cei care merg o dată într-o astfel de tabără revin şi a doua oară. Pe lângă studiatul unei limbi străine, cop