Premierul rus a devenit ţinta unor ample proteste ale opoziţiei, iar cuvântul său nu mai este lege în guvern, ca la începutul mandatului. Sursa: Reuters
Statutul dominant al lui Vladimir Putin pe scena politică din Rusia este contestat, în premieră, pe fondul crizei economice care devastează economia, provocând tensiuni sociale la scară naţională. În plus, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, considerat „un succesor obedient“, a început recent să dea semne de independenţă faţă de actualul premier, scrie cotidianul „The Daily Telegraph“.
Mai multe mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă, pentru a cere demisia premierului Vladimir Putin, într-o serie de manifestaţii fără precedent în ultimii patru ani, organizate la Moscova, Sankt Petersburg şi Vladivostok, transmite AFP. Între 5.000 şi 8.000 de persoane au protestat în centrul Moscovei, autorităţile mobilizând o forţă de securitate impresionantă, de circa 7.000 de poliţişti.
Manifestaţiile s-au soldat cu violenţe între simpatizanţii opozi ei şi cei ai premierului Putin, care au organizat o contrademonstraţie, peste 40 de persoane fiind arestate. Printre aceştia s-au numărat şi liderul Partidului Naţ ional Bolşevic, Eduard Limonov, reţinut cu forţa de poliţia moscovită, precum şi liderul unei mişcări de tineret de opoziţie, arestat în apropierea sediului guvernului rus.
„Poveşti“ despre economia rusă
Potrivit AFP, protestatarii au reprezentat un spectru politic larg, de la liberali până la adepţi ai formaţiunilor de extremă-stânga. „Am fost furios când l-am auzit pe Putin vorbind poveşti la Davos despre cum economia noastră este sub control“, a declarat Ievgheni Antipov, un student de 21 de ani care a precizat că, pentru prima oară, nu îi este frică să protesteze faţă de guvern. „Vreau să trăiesc într-un loc unde să-mi fie bine. Vreau ca şi copiii mei să