Banca Naţ ională a României (BNR) ar putea decide astăzi să reducă dobânda-cheie î ncepând de mâine, astfel că, până la finele anului, aceasta ar putea ajunge la 8,25% de la 10,15% cât este î n prezent, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Mutarea ar putea obliga băncile să-şi micşoreze dobânzile de pe piaţa interbancară. Tot începând de mâine s-ar putea reduce şi rezervele minime obligatorii cu două puncte procentuale, până la 16% pentru sumele atrase în euro şi până la 38% pentru cele în lei.
Dacă aceste decizii vor fi luate de către membrii Consiliului de Administraţie al BNR, băncile vor putea relua creditarea într-un mod mai „relaxat“. „Nu are rost ca BNR să reducă dobânda-cheie înainte de a injecta lichiditate în piaţă, atâta timp cât dobânzile sunt mai ridicate decât dobânda-cheie“, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Totodată, analiştii consideră creditarea „combustibilul“ economiei. „Economia românească nu va putea funcţiona, în stadiul actual, cu o creştere de o singură cifră a creditului. Firmele nu vor putea merge în continuare dacă vom avea o creştere a creditului de numai 5% în acest an“, a mai spus Anghel.
Băncile, dispuse să discute cu clienţii
Reprezentanţii instituţiilor de creditare au declarat că o altă soluţie pentru a traversa mai uşor criza pentru clienţii care nu îşi pot plăti ratele la credite este schimbarea monedei. Astfel, cei care au un împrumut în euro ar putea să-l transforme în lei, spun bancherii.
„Băncile sunt pregătite să discute cu clientul pentru a stabili restructurarea, reeşalonarea şi rescadenţarea creditului. Cea de-a patra soluţie este vânzarea creanţei“, a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Potrivit acestuia, comportamentul clientului care solicită una dintre soluţiile de mai sus este foarte import