Cancelarul german i-a cerut vehement Suveranului Pontif să facă lumină în scandalul ridicării excomunicării lui Richard Williamson. Sursa: AFP Photo
Angela Merkel a devenit, săptămâna aceasta, primul lider mondial care a condamnat ferm decizia Papei Benedict al XVI-lea de a reabilita, printre alţii, un episcop ultraconservator britanic, cunoscut drept un negaţionist al Holocaustului. Liderul de la Berlin a făcut apel la Suveranul Pontif să condamne public convingerile episcopului Richard Williamson, apreciind că nu există „suficientă“ clarificare privind poziţia Vaticanului în acest scandal.
„Acest episod nu ar trebui lăsat să treacă fără consecinţe. Papa şi Vaticanul ar trebui să clarifice că nu poate exista o negare şi că trebuie să aibă relaţii pozitive cu întreaga comunitatea evreiască“, a subliniat Merkel, fiica unui pastor protestant, citată de cotidianul britanic „The Times“.
„Este o chestiune fundamentală dacă, printr-o decizie adoptată de Vatican, se lasă impresia că Holocaustul poate fi negat“, a adăugat ea. Consiliul central al evreilor din Germania a salutat ieri criticile formulate de cancelarul german.
Vaticanul se explică
Tonul neobişnuit de virulent folosit de Angela Merkel nu a rămas fără o reacţie pe măsură din partea Vaticanului, reticent să se implice în astfel de schimburi de replici.
Episcopul Richard Williamson „trebuie să se distanţeze public şi fără echivoc de declaraţiile privind Holocaustul înainte de a fi reacceptat în cadrul Bisericii Catolice“, se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri de Vatican. Documentul, citat de AFP, menţionează clar că Suveranul Pontif nu ştia de remarcile făcute de episcopul britanic „în momentul ridicării excomunicării“ celor patru episcopi aparţinând frăţiei sacerdotale Sfântul Pius al X-lea.
@