"Din nefericire, acest eveniment găseşte România în postura de a fi unica ţară din Europa în care teoria evoluţiei a fost eliminată din programa de biologie în învăţământul preuniversitar", se arată în comunicatul Asociaţiei Umaniste Române. Sursa: Wikimedia
În 2009 se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de ani de la publicarea cărţii sale “Despre originea speciilor” , care a revoluţionat biologia şi viziunea asupra originii omului şi a lumii vii.
Organizatorii evenimentelor cer Ministerului Educaţiei să reintroducă neîntârziat teoria evoluţiei în programa de biologie.
România, în răspăr faţă de Europa
Printr-o rezoluţie din anul 2007, Consiliul Europei le solicită statelor membre ca teoria evoluţiei “să aibă o poziţie centrală în programele didactice, şi îndeosebi în cele ştiinţifice – atât timp cât, ca orice altă teorie, va rezista în faţa examinării ştiinţifice exhaustive.”
Teoria evoluţiei prin selecţie naturală a fost susţinută de numeroase probe materiale şi de descoperirile geneticii, fiind astăzi considerată una dintre cele mai importante şi influente teorii din ultimele secole.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Revista “National Geographic” din România, Fundaţia Artex şi Asociaţia Umanistă Română vor realiza, în parteneriat, o serie de evenimente care vor înscrie şi România pe harta ţărilor în care este celebrat “Anul Darwin”.
Iniţiativa are drept scop promovarea ştiinţei şi a evoluţionismului în rândul tinerilor. Citiţi şi: În 2009 îl celebrăm pe cel care a arătat că omul se trage din maimuţă
Charles Darwin combătea sclavia cu biologia