ROMANUL UNUI RĂMAS-BUN. Ultima carte a lui Dan Lungu aduce în atenţie strategii ale uitării, după dispariţia misterioasă a iubitei. Sursa: Polirom
După „Raiul găinilor“ şi „Sunt o babă comunistă“, lui Dan Lungu, unul dintre cei mai traduşi scriitori români din tânăra generaţie, îi va apărea în curând un nou roman: „Cum să uiţi o femeie“. Volumul, „jumătate de dragoste, jumătate despre dragoste“, analizează resorturile psihologice ale uitării. Andi şi Marga sunt tineri jurnalişti şi lucrează la acelaşi ziar dintr-un oraşde provincie, ea la pagina de monden, iar el la cea de investigaţii.
„Andi e jurnalist nu pentru că o astfel de meserie asigură o mobilitate a personalului comodă pentru autor, ci fiindcă ac ţiunea romanului se desfăşoară în România de după ,89, când presa are un rol enorm în construcţia realităţii sociale“, a spus, pentru EVZ, autorul Dan Lungu.
Enigmă psihologică
Intriga nu e cea a unui roman poliţist, deşi într-o bună zi Marga dispare, lăsând un bilet de adio din care nu se înţelege nimic. În lipsa unei explicaţii raţionale, Andi apelează la un întreg arsenal de strategii ale uitării. Dan Lungu eludează aici tema comunismului, spre deosebire de celelalte romane ale sale. Evenimentele se derulează mai rapid, iar capitolele se leagă după principiul panglicii Moebius: „Deşi iniţial credem că avem două realităţi paralele, două suprafeţe, pe parcurs constată m că e una singură, evident contorsionată, ca şi psihologia personajului prin cipal. Andi încearcă să dezlege o enigmă psihologică“, a explicat autorul.
Dumnezeu, singurul terapeut
Ziaristul investigator pune la bătaie două strategii, prin care încearcă să-şi scoată iubita din cuget şi simţire: travaliul asupra propriei memorii, înşelătoare ca o oglindă sferică, şi discuţiile terapeutice despre Dumnezeu.
Alegere