Firmele de resurse umane din România încep să ofere soluţii complexe, depăşind stadiul de “plasare” pe piaţa muncii. Frustrarea, sentimentul de neputinţă şi stresul cronic pot fi depăşite cu ajutorul consilierii profesionale şi printr-o eveluarea corectă a resurselor companiilor. “Disponibilizarea angajaţilor, doar pentru că o secţie nu mai funcţionează, nu credem că este cea mai bună formulă. Nu numai pentru angajaţi, ci şi pentru companii. E ca şi cum ai renunţa la o investiţie”, explică Marilena Petrec, specialist
în Resurse Umane APT. Un prim pas în direcţia educării angajaţilor şi angajatorilor pe o piaţă de muncă evoluată a făcut-o Grupul APT, în parteneriat cu NBCC România, prin lansarea unui program amplu de pregătire în domeniul consilierii profesionale şi a unui sistem de evaluare a resurselor.
REZULTATE PROASTE
Dr Andreea Silagyi, expert NBCC International, explică de ce românii nu înţeleg noţiunea de evaluare: în România, termenul se reduce de cele mai multe ori la “spionarea” angajaţilor, în urma căreia se dau verdicte lipsite de orice fel de criterii ştiinţifice, în timp ce vesticii înţeleg prin evaluare o analiză complexă a competenţelor reale, făcută de specialiştii în consiliere profesională.
În timp ce companiile din SUA, Canada sau din vestul Europei oferă servicii de pregătire pentru reîncadrarea în muncă a celor care urmează a fi disponibilizaţi, iar românii apelează de cele mai multe ori la armele vechiului regim comunist. Astfel se ajunge la situaţii de criză chiar în interiorul firmelor, unde angajaţii care au scăpat de disponibilizări încep să dezvolte un comportament deviant la locul de muncă, păgubos pentru angajatori. “Consilierul vine şi în sprijinul managerului care crede că cei rămaşi trebuie să manifeste recunoştinţă”, explică Mirela Marinescu, consultant în cariere.
Firmele de resurse umane din Rom