Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a insistat ieri asupra necesită ţii unei „diversificări“ a rutelor de aprovizionare energetică către Europa, indicând, din nou, Ucraina drept principalul vinovat în criza gazelor din această iarnă.
„Înainte de toate, trebuie stabilite metode moderne pentru reglarea disputelor de acest tip“, a decla rat Medvedev în cursul unei în tâlniri, la Moscova, cu omologul său bulgar, Gheorghi Părvanov. „Al doilea lucru (care trebuie făcut - n.r.), este diversificarea livrărilor, deschiderea de noi trasee pentru gaz“, a continuat preşedintele rus, citat de AFP. Soluţia liderului de la Kremlin este gazoductul South Stream, care ar urma să traverseze Bulgaria, ocolind astfel Ucraina. Cele două părţi au semnat de altfel o înţelegere privind accelerarea proiectului şi începerea, cât mai curând, a fazei de construcţie. „Nu există soluţie alternativă pentru diversificarea rutelor ener getice, iar Bulgaria susţine South Stream“, a declarat preşedintele bulgar, care a menţionat însă că statul său sprijină şi proiectul european Nabucco, un gazoduct ce ocoleşte Rusia.
Reclamaţiile trebuie trimise la Kiev
Referindu-se la „războiul gazelor“ ruso-ucrainean, Medvedev le-a sugerat statelor europene afectate de întreruperea livrărilor să se adreseze Kievului pentru rezolvarea diferendelor. „Ucraina poartă responsabilitatea financiară şi juridică“, a subliniat liderul rus, adăugând că eventualele solicitări de compensaţii trebuie adresate Ucrainei.
Liderul de la Sofia, a cărui ţară a fost grav afectată de întreruperea livrărilor de gaze naturale, a precizat că Bulgaria ia în calcul cererea de compensaţii pentru pierderile înregistrate în perioada respectivă, estimate la circa 250 de milioane de euro. Iniţial, Bulgaria solicitase compensaţii gigantului rus Gazprom, la sfârşitul lunii trecute.
Un îna