*Uraniul sărăcit conţinut de bombele NATO continuă să facă victime, şi 10 ani mai târziu
„Kosovo a devenit un mic Hiroshima”, scrie publicaţia belgrădeană Politika, care relatează că, din 1999 (când au avut loc bombardamentele NATO), numărul îmbolnăvirilor de cancer din micuţa provincie a crescut cu 200%. Publicaţia precizează, potrivit Agerpres, că investigaţiile întreprinse începând cu anul 2000 în 112 de localităţi din regiune au scos la iveală creşterea de două ori a nivelului radiaţiilor gamma şi beta. Vinovate de trecerea sub tăcere a acestei realităţi se fac autorităţile sârbe şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, comentează Politika.
Zona cea mai afectată de uraniul sărăcit al bombelor utilizate se află în vestul provinciei Kosovo, unde, de la începutul misiunii KFOR, sunt desfăşurate forţele italiene. NATO a recunoscut folosirea uraniului sărăcit în campania sa militară, iar mass-media din Italia au relatat la acea vreme că 45 dintre soldaţii italieni au murit după bombardamente, iar 515 s-au îmbolnăvit de cancer.
După cum relevă rezultatele cercetărilor efectuate de medicii principalului spital din Kosovska-Mitrovica, în acest orăşel divizat etnic s-a înregistrat „creşterea cea mai dramatică” de îmbolnăviri de cancer, până la 200%, în comparaţie cu perioada anterioară bombardamentelor NATO, iar în unele regiuni din Serbia rata cazurilor de îmbolnăvire de cancer a crescut de atunci de patru ori. Cei mai mulţi soldaţi care se aflau în zonă în momentul bombardamentelor au murit deja. „Am fost şocaţi că un număr atât de mare de tineri vin să ne ceară ajutorul”, a declarat preşedintele ONG-ului, doctorul Nebojsa Sabljak.
În Serbia, experţii sârbi au reuşit să decontamineze zonele unde au depistat uraniu sărăcit, însă aceştia nu au avut acces în Kosovo, teritoriu pus sub controlul Naţiunilor Unite în 1999 şi care şi-a declarat independenţa