Specialiştii geologi avertizează cu privire la iminenţa unei noi catastrofe la exploatarea salină Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea.
Pericolul vine acum dinspre Câmpul I de sonde, vecin cu Câmpul II, care s-a prăbuşit deja. În 2001, zeci de case au fost înghiţite de pământ când o mină s-a prăbuşit în gol aproape 50 de metri. Fenomenul s-a repetat în 2004 şi 2005.
Între timp, golurile subterane din jurul celor 10 sonde împrăştiate pe patru hectare ale exploatării de la Câmpul I s-au unit şi-au format o cavernă în care se găsesc în jur de două milioane de metri cubi de saramură. „Măsurătorile cavernometrice indică faptul că în subteran au loc microseisme, iar din tavanul cavernei, care are o grosime de aproape 90 de metri, cade steril. Asta înseamnă că prăbuşirea se apropie, probabil, undeva în aprilie, mai“, apreciază inginerul geolog Tiberiu Constantinescu.
Autorităţile locale încă nu au început construirea caselor, care ar fi trebuit să fie teminate anul trecut, pentru strămutarea celor 50 de familii aflate în zona de risc. „Coversim, societatea Ministerului Economiei care se ocupă de închiderea minelor, încă mai negociează cu oamenii nemulţumiţi de valurile făcute“, spune Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari. Banii alocaţi de stat, din 2001, pentru măsurile necesare în zonă se ridică la peste 1.500 de miliarde de lei vechi.