Efectele directe ale turbulenţelor internaţionale sunt limitate în România; în schimb, cele indirecte ne afectează mai tare. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Deşi efectele directe ale crizei asupra României au fost limitate, cele indirecte se resimt mai puternic, a anunţat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, cele cinci canale prin care vom simţi cel mai mult impactul crizei sunt: comercial, financiar, al încrederii, al cursului de schimb şi, nu în ultimul rând, al avuţiei.
„Nu ştim cât de adâncă este această criză, de aceea ne va fi foarte greu să-i anticipăm efectele. Ne menţinem punctele de vedere că efectele directe ale crizei sunt limitate şi revin cu ideea că, inclusiv după august, la a treia evaluare, nu am constatat o expunere la produse toxice“, a mai spus Isărescu. Totodată, el a declarat că se observă o încetinire a creşterii exporturilor şi a importurilor.
La capitolul încredere, guvernatorul BNR a spus că „cele mai periculoase efecte, în acest moment, sunt exagerările şi săritul dintr-o extremă în alta. Se observă mai puţină disponibilitate din partea investitorilor străini pentru România, dar acest lucru este valabil şi pentru statele vecine“.
Guvernatorul i-a sfătuit pe cei care cred că sunt bogaţi să revină cu picioarele pe pământ. „Cei care au proprietăţi prin nordul Bucureştiului nu sunt atât de bogaţi pe cât cred. Aceştia ar trebui să revină cu picioarele pe pământ“, a spus el.
În plus, românii resimt puternic impactul turbulenţelor externe prin deprecierea monedei naţionale faţă de euro, care scumpeşte creditele în moneda europeană şi bunurile şi serviciile importate.
Susţinerea leului a costat 10 miliarde de euro
BNR împreună cu guvernul au stabilit ţinta de inflaţie pentru 2010 la 3,5%, cu o variaţie de plus/minus un punct proc