Sorin Oprescu şi-a constituit o comisie cu 19 specialişti români şi străini care ar trebui să îi ofere soluţii pentru transformarea Bucureştiului într-un oraşdecent. Sursa: Vlad Stănescu
Capitala are o nouă „structură“ responsabilă cu dezvoltarea, până acum malignă, a oraşului. Comisia pentru Politici şi Strategii de Dezvoltare Urbană e formată din specialişti renumiţi în arhitectură, urbanism, construcţii, finanţe şi so ciologie.
Potrivit primarului Sorin Oprescu, aceasta îl va ajuta să-şi păstreze promisiunea făcută bucureştenilor de a stopa haosul ar hitectural, de a reface Centrul Istoric şi de a salva monumentele.
Balnear sau rock-and-roll
„Primarul are nevoie de o viziune pe care să o prezinte. S-ar putea să fie de acord cu Bucureştiul bal near, şi atunci rolul nostru s-a în cheiat. Diagnosticul pentru Bucureşti este totala degradare a spaţiului public, etatizarea exagerată din timpul comunismului, urmată de privatizarea excesiv de reglemen tată“, a spus sociologul Vintilă Mihăilescu, în cadrul primei reuniuni a comisiei.
Concluzia generală a fost de altfel una previzibilă: Bucureştiul nu are identitate, iar municipalitatea trebuie să stabilească o direcţie de dezvoltare. „Ce poate fi Bucureştiul? Un oraş verde, industrial, cultural, patrimonial, rock-and-roll?“, a întrebat retoric Francis Soler, renumit arhitect urbanist francez.
Cine e de vină?
Neiniţiaţi în hăţişul legislativ şi administrativ românesc, invitaţii străini s-au arătat nelămuriţi în ceea ce priveşte instrumentele de acţiune ale municipalităţii, relaţia primarului general cu edilii de sector, şi au vrut să ştie cu exactitate cine e responsabil de aplicarea planurilor pe care le vor face pentru Capitală. Cele mai multe dintre întrebările lor au rămas însă fără răspuns sau au fost ocolite printr-un balet gra