Ei vă fac să fiţi în toane bune sau proaste, vă controlează nivelul de stres, dar şi memoria. Sursa: Hepta
Hormonii din organism au o influenţă fantastică asupra comportamentului uman. Sunt mesageri chimici, care guvernează legea atracţiei într-un cuplu, sunt responsabili cu buna ori proasta dispoziţie, cu apariţia senzaţiei de foame, cu nivelul de stres din organism şi chiar cu memoria. Medici endocrinologi, citaţi de publicaţia britanică „The Independent“, vă arată care sunt principalii hormoni din organism, care este rolul lor, dar şi ultimele noutăţi despre aceştia.
Cortizolul ajută în negocieri
Cortizolul este secretat de glandele adrenale şi este implicat în mai multe procese din organism, printre care şi metabolismul glucozei. Mai mult, contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi la întărirea sistemului imunitar. Totodată, este asociat cu un nivel mai crescut ori mai scăzut de stres. El este hormonul care pregăteşte corpul pentru luptă, furnizează energie organismului şi scade sensibilitatea la durere.
Noi studii, realizate pe animale, arată că joacă un rol important şi în memorie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago (SUA) au demonstrat că animalele cărora li se administrase cortizon învăţau mai repede să facă anumite lucruri. Alte studii realizate pe vânzători au arătat că aceştia negociau mult mai bine atunci când aveau un nivel crescut de cortizon.
Oxitocina ne face generoşi
Oxitocina pregăteşte pântecele şi sânii pentru naştere, dar mai este numită şi „hormonul prieteniei“ ori „hormonul dragostei“. „Tratamentul pe bază de oxitocină este singurul pe care l-am găsit pentru inadaptaţii social“, spune doctorul Adam Guastella, cercetător la Mind Research Institute (Australia).
Este numit hormonul dragostei pentru că se eliberează, în cantităţi mari, după ce partenerii au făcut sex.