Spitalele din Capitală sunt supraaglomerate din cauza faptului că medici din provincie pasează pacienţi, pe motiv că nu-i pot trata. Sursa: Andreea Tănase
1 /.
Dotările slabe, teama medicilor din spitalele de provincie că ar putea fi sancţionaţi, dar şi insistenţele pacienţilor aglomerează unităţile medicale din Capitală. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au fost nevoiţi să folosească zeci de paturi pliante pentru a-i interna pe bolnavii care nu mai au loc în saloane. Cei de la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt şi ei suprasolicitaţi, având şi câte 300 de internări pe zi.
Multe cazuri ar putea fi rezolvate în spitalele judeţene
Mulţi dintre pacienţi sunt transferaţi din spitalele de provincie, unde doctorii refuză să se mai ocupe de ei. „Primim bolnavi de la mari spitale judeţene, unde doctorii susţin că nu au toate condiţiile pentru a se ocupa de ei. Cele mai multe cazuri ar putea fi rezolvate şi acolo“, consideră medicul Claudiu Turculeţ, managerul Spitalului Floreasca.
Spitalele judeţene din Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş şi Ialomiţa obişnuiesc să-i trimită pe bolnavi în Capitală, înainte de a încerca să facă ceva pentru ei.
„Şi-au făcut un obicei din a ne trimite pacienţi la pachet“, critică situaţia directorul medical de la Spitalul Universitar, Cătălin Cârstoiu.
Acesta spune că au fost zile în care la camera de gardă s-au înregistrat şi 300 de internări. „Există o presiune, şi medicii sunt tentaţi să interneze orice bolnav ca să nu existe discuţii“, crede Cătălin Cârstoiu.
La Floreasca, secţiile cele mai aglomerate sunt cele de cardiologie şi medicină internă. „Am avut 70 de cazuri internate şi doar 48 de paturi disponibile“, spune Daniela Bartoş, şeful Secţiei de Medicină Internă. Spitalul dispune de 15 paturi pliante la fiecare secţie, însă acestea ar trebui folosite doar