Trenul pe ruta Gara de Nord – Otopeni necesită o investiţie de peste un milion de lei, însă ministrul Transporturilor se pare că nu a fost informat de subalternii săi despre acest lucru. Este imposibil ca această cursă să devină funcţională în doar câteva zile, aşa cum a anunţat ieri plin de entuziasm Radu Berceanu.
Ministrul vrea să fluidizeze traficul pe DN1 prin introducerea unei curse feroviare pe relaţia Gara de Nord – Otopeni. “Linia de cale ferată Gara de Nord – Otopeni va fi dată în funcţiune în câteva zile, iar un bilet va costa 6 lei. Acest lucru nu necesită nici o investiţie. Distanţa de circa 20 de kilometri va fi parcursă în 40-45 de minute, nu este o soluţie formidabilă, însă poate îmbunătăţi transportul până la Otopeni, până când vom putea finanţa şi realiza alte soluţii mai scumpe”, a declarat ieri Radu Berceanu. Oficialul a precizat că în Aeroportul Henri Coandă va fi deschisă o casă de bilete a CFR, de unde vor putea fi cumpărate bilete spre orice destinaţie. De asemenea, din orice gară din ţară, călătorii vor putea achiziţiona bilete spre Otopeni. În preţul biletului de la Gara de Nord la Otopeni este inclus transportul cu trenul până în oraşul Otopeni şi transferul cu un autobuz care va ajunge până la aeroport. Trenul va circula din oră-n oră şi va merge pe ruta Bucureşti – Triaj – Chitila – Mogoşoaia – Baloteşti.
DE LA 6.000 DE LEI LA UN MILION
Deocamdată, pe podul de la kilometrul 18 din Otopeni, unde călătorii vor coborî din tren pentru a fi transportaţi cu autobuzul la aeroport, nu există nici o facilitate, locul fiind o haltă plină de bălării. CFR SA intenţionează să construiască pe pod un peron de 150 de metri lungime. “Se studiază mai multe variante pentru a construi facilităţile necesare transbordării călătorilor şi se iau în calcul scări rulante, plus alte variante pentru persoanele cu dizabilităţi”, a