Principala observație a Comisiei Europene, cu privire la Justiția din România, este faptul că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament. Potrivit concluziilor raportului intermediar al CE, citit astăzi de oficialii europeni, rezolvarea acestei probleme ar trebui să îmbunătăţească gestionarea unor astfel de situaţii. Sursa: Wikipedia
1 /.
De asemenea, raportul precizează că Legislativul "trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie - n.r.) de către autorităţile judiciare", se mai arată în raport.
Raportul menţionează că, "deşi s-a permis continuarea investigaţiilor în două cazuri începând din iulie 2008, acestea au fost respinse în alte două cazuri şi amânate în altele trei". Cei care au primit aviz de urmărire penală din partea parlamentarilor au fost Codruț Sereș și Paul Păcuraru, în timp de social-democrații Adrian Năstase și Miron Mitrea au fost salvați de colegii lor.
Aceleași probleme au fost criticate de Comisia Europeană și anul trecut. În iulie 2008, raportul a scos în evidenţă lipsa de voinţă politică din Parlamentul României în ceea ce priveşte aprobarea urmăriri penale în cazul a patru foşti miniştri parlamentari.
Aceste concluzii intermediare privind reforma din justiţie privind România şi Bulgaria au fost date astăzi publicității.
REACȚIE RAPIDĂ: Roberta Anastase, democrat-liberala din fruntea Camerei Deputaților, a anunțat, la nici o jumătate de oră de la citirea raportului, ca vă da liber pentru urmărirea penala la lui Adrian Năstase.
Raport fără sancțiuni
Conform purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, aceste concluzii intermediare nu vor atrage sancțiuni, întrucât se așteaptă raportul final, ce va fi publicat în luna iunie. Raportul de astăzi este unul tehnic. Acesta a mai sub