Proiectul „Dâmboviţa Center“ a fost luat, din nou, miercuri seară, la puricat de arhitecţi, într-o dezbatere profesională, cu uşile închise, a Ordinului Arhitecţilor din România. Sursa: Vlad Stănescu
Concluziile celor aproximativ 60 de participanţi nu au fost încă formulate.
Controversa proiectului i-a împărţit inclusiv pe spe cialiştii de la Universitatea de Arhitectură şi Urba nism „Ion Mincu“ în două tabere. Tabăra celor care au vorbit despre proiect în faţa presei a fost acuzată de lipsă de solidaritate cu breasla. De aceea, după încheierea dezbaterii, niciuna dintre tabere n-a mai vrut să dea detalii despre soarta proiectului. „A fost un proiect avantajos la momentul negocierii“, a spus arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, despre complexul de clădiri ce va înlocui Casa Radio.
De asemenea, Pătraşcu a precizat că o eventuală modificare sau renegociere a proiectului „Dâmboviţa Center“ ar presupune despăgubiri considerabile din partea statului român. Aceasta înseamnă că e puţin probabil ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) să se modifice în vreun fel, indiferent de nemulţumirea care planează atât în rândul ONG-urilor, cât şi a unora dintre arhitecţi. Arhitectul-şef a mai menţionat că viitorul complex multifuncţional urban are toate avizele, inclusiv cel de trafic, care „pare corect, cu condiţia să fie realizat pe o bază reală“. „Dâmboviţa Center“ a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei, până astăzi, timp în care a adunat peste 30 de mesaje, cele mai multe fiind negative.
Ultimul cuvânt îi aparţine acum Consiliului General al Capitalei, care va discuta PUZ-ul în şedinţa din 19 sau în cea din 26 februarie.
Citiţi şi:
Arhitecţi străini sar în ajutorul Capitalei
SENATUL EVZ: Tupeu de arhitecţi şi ţepe imobiliare