"România, dacă e să aibă vreo şansă de dezvoltare, această şansă ţine de cunoaştere şi de aplecarea spre cunoaştere a tinerilor. Fără aşa ceva, şansele sunt infime. Sursa: evolutionism.ro După 20 de ani de la revoluţia din '89, încă avem sentimentul că România bate pasul pe loc", a spus ieri Remus Cernea, preşedintele Asociaţiei Umaniste Române, într-o conferinţă de la Palatul Şuţu, care a dat startul "Anului Darwin în România". Cu această ocazie, a fost lansat site-ul oficial al Anului Darwin în România: www.evolutionism.ro.
O parte dintre acţiunile dedicate celebrării lui Darwin vor fi organizate, în parteneriat, de Asociaţia Umanistă Română, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa şi revista National Geographic România. Eliminarea evoluţionismului, incalificabilă Până în 2006, teoria evoluţiei se studia în clasa a XI-a sau a XII-a, în funcţie de profilul liceelor. "Din păcate, România este singura ţară din Europa care a eliminat teoria evoluţiei. Acest lucru e incalificabil pentru că aduce atingere gravă dreptului de informare al elevilor. Mai ales că, timp de 12 ani, e prezentat creaţionismul, în mod absolut. Evoluţionismul e denigrat şi persiflat în anumite pasaje (ale manualelor de religie – n.n.). Se merge pe versiunea hard a creaţionismului, cea cu şase zile", a arătat Cernea. "Trebuie dezvoltat în rândul copiilor criticismul de tip ştiinţific, şi nu acceptarea necondiţionată a unor adevăruri absolute, dincolo de orice critică", a completat el.
Ministerul "sacrifică şase promoţii de elevi" El a salutat intenţia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a reintroduce teoria evoluţiei în programa de biologie de clasa a VIII-a, însă a spus că acest lucru înseamnă a "sacrifica şase promoţii de elevi" deoarece deja s-au scurs doi ani în care ea nu a fost studiată şi ar urma ca nici cele patru generaţii care vor fi la liceu