Alina Lungu, in varsta de 30 de ani, povesteste ca a facut tot posibilul sa nasca in siguranta intr-un spital romanesc. A mancat sanatos, a inotat zilnic si i-a oferit medicului cel putin 200 de euro in plus fata de onorariul fiecarui consult, in transe lunare de circa 25 de euro invelite in plicul traditional.
In ziua nasterii, alti 25 de euro s-au dus in buzunarul unei asistente, pentru ca anestezia epidurala sa fie sigura. Infirmierul a incasat si el 10 euro, ca sa fie sigur ca nu va scapa gravida de pe brancarda. Fatalitate – scrie International Herald Tribune – medicul ginecolog nu a ajuns niciodata la interventie, iar dupa 12 ore de travaliu, Alina a ramas timp de circa o ora nesupravegheata de vreun cadru medical. Cand in sfarsit a aparut un medic, cordonul ombilical aproape sufocase copilul, care s-a nascut orb, surd si cu multe alte probleme grave.
In urma experientei, parintii se intreaba daca fiul lor ar fi fost un copil sanatos in cazul in care spaga pentru medic ar fi fost mai consistenta. „Medicii romani sunt atat de obisnuiti sa primeasca spaga, incat acum esti nevoit sa platesti cat mai mult pentru a le mentine atentia treaza asupra ta.”
„Romania”, scrie International Herald Tribune, „un stat balcanic sarac cu 22 de milioane de locuitori intrat in UE in urma cu doi ani, extinde o cultura a coruptiei inflorita in anii comunismului. Comisia Europeana a publicat joi raportul intermediar pentru justitie, total nefavorabil Romaniei tocmai din pricina coruptiei.”
Cotidianul mai mentioneaza raportul Transparency International din 2008, potrivit caruia tara noastra se situeaza pe locul doi in topul celor mai corupte state ale Uniunii, in urma Bulgariei, ce-i drept. Printre cei ce au avut de infruntat acuzatii de coruptie se numara un fost premier (Adrian Nastase – n.red.), peste 1100 medici si profesori, 170 ofiteri