Doi bucureşteni, asociaţi într-o crescătorie de porumbei într-un cartier al Capitalei, participă cu înaripatele la curse internaţionale. Alţi pasionaţi închiriază speciile albe pentru nunţi sau alte evenimente deosebite. Sursa: Vlad Stănescu
Columbofilii din România au trei federaţii naţionale în care şi-au înscris porumbeii, colecţionând specii din toată lumea. Printre norocoşii care cuceresc cursele de viteză, sunt şi crescătorii români, recunoscuţi pentru hulubii-campioni care „culeg“ orice medalie sau trofeu.
„Unii se nasc cu această pasiune, alţii o dobândesc. Eu m-am născut cu ea“, spune Adi Ursuleţ, unul dintre cei doi asociaţi ai crescătoriei „Nicolaescu&Adi“, de pe strada Prelungirea Ghencea. Cei 350 de porumbei, adăpostiţi în cuşti special făcute pentru ei, fac exerciţii de zbor în fiecare zi, atât timp cât vor ei. „Pot zbura 60 sau 180 de minute şi nu pleacă mai departe de doi kilometri de crescătorie“, spune Adi, în timp ce stolul eliberat din una dintre cuşti face rotocoale deasupra crescătoriei: „Ei zboară numai în grup, iar cel care se desprinde de stol poate deveni un campion la curse“. Pentru reproducere, crescătorii au dat deoparte o sută, iar restul sunt înscrişi în competiţiile de anul acesta.
Aşa cum povesteşte columbofilul, care s-a apucat serios de treabă în 2005, concursul la care participanţii sunt porumbei se poate numi sport: „Porumbelul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună, avem grijă de alimentaţia lor, care e un mix de grâu, porumb şi mazăre, şi le dăm şi medicamente“.
SPORT. Adi Ursuleţ crede că întrecerile între porumbei pot fi numite „sport“
CNP-ul lor, un număr şi anul naşterii
Păsările crescătoriei participă în fiecare an la concursuri şi curse, care durează 15 săptămâni pe an: „Încep în ultimul weekend al lunii aprilie şi sunt 22