Un mesia de rezervă putea fi o avere inestimabilă...
De fiecare dată când aflu că apare o a doua ediţie a unui volum sar în sus de bucurie. Cărţile se vând deci! Şi dacă autorul este român, bucuria e cu atât mai mare!
Despre „Abaţia“ lui Dan Doboş auzisem de ceva vreme, dar nu o citisem. Nici măcar nu văzusem prima ediţie apărută în 2002, la Nemira. Dar în 2008 (pe la sfârşitul anului) a apărut ediţia a II-a revăzută şi readăugită (adică prima ediţie a fost „adăugită“ şi aceasta este „readăugită“?! N-am prea în- ţeles...) la Editura Millennium Press din Satu Mare, în colecţia Epic.
Un volum compact, format A5, cu 320 de pagini şi font prea mic. O copertă elegantă şi sobră, dar care te trimite cu gândul la un volum de istorie şi nu la unul de fantasy sau SF. „Dacă sunteţi amatori de science-fiction şi pasionaţi de ciclurile Dune sau Fundaţia, aveţi în mână cartea pe care o aşteptaţi de multă vreme“, declară editorul pe coperta 4. Aş mai adăuga şi lumile lui Peter F. Hamilton din Steaua Pandorei...
Am căutat mai multe despre Dan Doboş. Cartea nu conţine o prezentare a autorului, iar pe site-ul personal al acestuia ultimele articole postate sunt datate (la rubrica Noutăţi?!) 03.2007... Dintr-o autobiografie aflăm că s-a născut în 1970, locuieşte la Iaşi, unde este redactorul-şef al unui cotidian important.
„Abatele tăinuise undeva într-o boccea câteva fire de păr din pletele Sfântului Augustin. Un mesia de rezervă putea fi o avere inestimabilă în vremurile tulburi care urmau“.
MINUS. Prea puţină reclamă pentru primul volum al celei mai importante trilogii SF româneşti. O carte prea cuminte în prezentare. Şi câteva obiecţii legate de redactare: de exemplu, pe o pagină (8!) apare Sfinţia Ta când cu majuscule, când cu minuscule. Sau decizia de a sublinia gândurile personajelor folosind litere bo