Clima se incalzeste intr-un ritm cu mult mai rapid decat au prevazut oamenii de stiinta, alimentata de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera dinspre statele in curs de dezvoltare precum China si India, avertizeaza un specialist de top in aceasta problematica, informeaza The Times.
Chris Field, membru al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), a declarat ca cele mai recente studii demonstreaza ca emisiile continue de gaze ar putea duce la incendii devastatoare in padurile tropicale, respectiv topirea permafrostului in tundra arctica. In cercul vicios, aceste fenomene ar genera noi emisii de gaze cu efect de sera care, desigur, ar incalzi si mai tare planeta.
"In consecinta", arata Field, "viitorul climei este cu mult mai sumbru decat am considerat pana acum. Schimbarile climatice, de care omul este responsabil, vor mari cantitatile de dioxid de carbon din ecosistemele tundrei si padurilor tropicale, care acumuleaza gazul de mii de ani."
Field a citat studii recente care arata ca raportul IPPC din 2007 subestimeaza gravitatea schimbarilor climatice din urmatorul veac. “Acum avem informatii care arata ca, in perioada 2000-2007, emisiile de gaze cu efect de sera au crescut mult mai rapid decat estimasem, in conditiile in care state precum China sau India au inregistrat o crestere semnificativa de consum de electricitate, bazata in cea mai mare parte pe carbune”, a aratat Field.
Astazi, activitatea umana injecteaza in atmosfera circa 10 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, mai arata specialistii. La inceputul anilor 90, cantitatea era de 6 miliarde de tone pe an. Clima se incalzeste intr-un ritm cu mult mai rapid decat au prevazut oamenii de stiinta, alimentata de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera dinspre statele in curs de dezvoltare precum China si India, avertizeaza un specia