Până de curând, logodna, ca prim pas în vederea întemeierii unei familii era oficializată în mod tradiţionalist, de obicei în cadrul unei cine la care participau părinţii celor doi tineri, unde se discutau în special detaliile nunţii.
1 /.
Tot în spiritul păstrării tradiţiei, logodnicii rămâneau să locuiască alături de părinţi până în ziua căsătoriei. Acum, vremurile s-au schimbat şi, odată cu ele, mentalităţile şi legile. În zilele noastre, logodna se confundă cu căsătoria de probă sau concubinajul care, pe lângă faptul că nu mai sunt considerate o abatere de la normele sociale, este şi încurajată în scopul asigurării trăiniciei relaţiei.
LEGEA STATULUI
Astfel, se ajunge tot mai des la situaţia în care cupluri de tineri trăiesc ”fără forme legale” mai mulţi ani şi chiar au copii împreună, dar, din diferite considerente, nu se pot hotărî să îşi legitimeze relaţia.
Acesta este şi motivul pentru care s-a impus adoptarea unor norme legislative care să prevadă atât introducerea oficială a logodnei în Codul Civil, cât şi să ofere o bază legală acestei forme de convieţuire.
Codul Civil stipulează, încă în fază de proiect, că logodna poate fi încheiată în aceleaşi condiţii ca şi căsătoria, iar dovedirea acestui acord între tineri se face ”cu orice mijloc de probă”, orice persoană dispusă să depună mărturie că cei doi au fost logodiţi o anumită perioadă.
”În condiţiile în care se obişnuia ca logodna să fie oficiată de către un preot, singurii martori ai uniunii celor doi erau doar rudele apropiate participante la eveniment. Aşadar, ei sunt singurii care pot depune mărturie în acest sens, în cazul în care se ajunge în instanţă”, a precizat pentru evz.ro avocatul Alina Ciocănea Hristescu.
Singura diferenţă între încheierea logodn