Produsele mai ieftine pe rafturile marilor retaileri par a fi doar o iluzie frumoasă, dacă nu se ajunge la o înțelegere cu producătorii. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Prețurile la produsele de bază precum carnea, brânza, pâinea sau fructele și legumele ar putea scădea cu până la 30% în minimum trei luni, a declarat Sorin Minea, președintele Asociației Române a Cărnii. Acest lucru ar fi posibil dacă proiectul unei ordonanțe de guvern făcut de reprezentanții hipermarketurilor și de producătorii autohtoni ar fi avizat în maximum o lună.
„Poate în două-trei luni vom putea asista și la niște scăderi de prețuri în medie de 10-15%, dar numai dacă atât comercianții, cât și producătorii sunt corecți. Dacă hipermarketurile se fofilează ca până acum, nu se va schimba absolut nimic”, ne-a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicale din Industri a Alimentară (FSIA).
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că până la ora actuală nici una dintre părți nu a respectat Codul de Bune Practici semnat în vara anului trecut. Acesta a fost cel mai optimist participant la discuții, preconizând că în maximum două săptămâni ordonanța va ajunge pe masa guvernului și în maximum o lună aceasta va fi adoptată. „Într-o lună vom avea prețuri mai scăzute la produsele de bază, cu cel puțin 10%”, a spus ministrul.
„Nu s-a discutat nimic”
Cu toate acestea, mulți sunt sceptici când vine vorba de scăderi ale prețurilor pe termen scurt. „Nu cred în această ieftinire pe termen scurt, discutată astăzi (ieri - n.r.), a fost o discuție ce a avut loc pe nepregătite. Sunt sceptic și cred că, în cel mai bun caz, prețurile vor stagna. De fapt, azi nu s-a discutat nimic pentru că un act normativ făcut în trei zile nu poate fi unul serios”, ne-a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Vi