Lucrările de la Pasajul Basarab, deja întârziate cu un an, ar mai putea fi tărăgănate și din cauza unei sentințe judecătorești care a stabilit că e ilegală hotărârea de consiliu prin care pasajul era declarat de utilitate publică. Sursa: Arhiva EVZ
Curtea de Apel București a respins ieri recursul făcut de Primăria Capitalei după ce, în aprilie 2008, două ONG-uri au câștigat în instanță anularea hotărârii prin care proiectul devenea de utilitate publică. Judecătorii au stabilit atunci că statutul respectiv i-a fost atribuit nelegal, cu încălcarea Legii 33/194 privind ex pro prierea pentru utilitate publică. Astfel, proprietarii rămași în zonă nu vor mai putea fi expropriați. Primarul Sorin Oprescu a cerut ieri ajutorul guvernului ca să salveze situația.
Oprescu dă vina pe instanță
Construcția Pasajului Basarab a devenit de utilitate publică printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 2006. Acest statut a permis la acea dată expropierea imobilelor proprietate privată aflate pe terenul pe care urma să fie ridicat pasajul, inclusiv a trei monumente istorice.
La data contestării, Centrul pentru Resurse Juridice și Fundația Terra Mileniul III au avut câștig de cauză, motivele in vocate de ele vizând mai multe ilegalități. Principalul „cap de acuzare” se referea la faptul că monumentele istorice pot fi expropriate numai prin lege, și nu prin hotărâre de consiliu local. De asemenea, ONG-urile au semnalat că de clararea proiectului ca fiind de utilitate publică s-a făcut fără o documentație de urbanism aprobată. În plus, ONGurile au declarat nelegale atât comisia care a decis că pasajul este de utilitate publică, cât și convocarea consilierilor municipali la data adoptării hotărârii.
Primarul general, care a blocat lucrările la pasaj în ultimele șase luni, a spus ieri că va face