Schimbarea climatică există, iar efectele ei nu trebuie neglijate nici de politicieni, dar nici de oamenii simpli. Aceasta este concluzia la care au ajuns, astăzi, participanţii la o conferinţă organizată de World Wide Fund for Nature, desfăşurată la sediul Ambasadei Marii Britanii în România. Sursa: Codrin Prisecaru
"Statul român e responsabil pentru alocarea de bani pentru cercetare", a spus Roxana Bojariu, conducător al Grupului de Cercetări Climatice din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Ea a subliniat necesitatea de a avea "cercetarea noastră naţională" deoarece nu ajung "studiile nici celui mai mare centru european pentru că datele, caracteristicile, le avem noi, noi le ştim".
"Politicianul trebuie să aibă un dialog cu expertul"
"E nevoie de prelucrarea regională a datelor care vin de la cercetători din lumea întreagă, iar pentru acest lucru e nevoie de bani. Politicianul trebuie să aibă un dialog cu expertul", a arătat Bojariu.
Legătura dintre mediul ştiinţific şi clasa politică este crucială deoarece "ceea ce spun eu se transformă în bani ai contribuabililor alocaţi pentru aşa ceva", a subliniat ea.
Dar nu trebuie să aşteptăm ca soluţiile să vină numai din partea statului: "Nu e numai o problemă la nivel guvernamental, ci şi un simplu cetăţean are o oportunitate mare să facă ceva", a declarat Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii în România. "E ceva foarte normal pentru fiecare cetăţean din ţara mea".
Însă, pentru a se ajunge acolo, trebuie să existe un transfer de cunoaştere dinspre oamenii de ştiinţă spre societate.
Unele dintre cele mai importante studii legate de schimbarea climatică au fost realizate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, un organism ce funcţionează sub umbrela ONU şi care adună experţi de pe tot mapamondul: "Nu e