Desi conditiile economice se deterioreaza continuu, "Romania se confrunta cu presiuni salariale puternice, in timp ce alte state din regiune au inregistrat deja limitarea avansului remuneratiilor", arata un raport al Bancii Mondiale.
"Reducerea avansului preturilor si cresterea somajului au inceput sa modereze presiunile salariale, cu toate ca acest lucru nu este inca vizibil in cifrele disponibile din Romania. In 2009, aceste presiuni vor continua sa scada in regiune, insa amploarea va depinde de rigiditatile din pietele locale", se arata in raportul EU 10 Regular Economic Report.
In ultima parte a anului trecut, salariile europenilor inregistrau inca un ritm sustinut de crestere, in special in statele cu un avans economic rapid. Astfel, Romania se situa pe primul loc, cu o majorare de 15,4% fata de 2007, urmata de Bulgaria, cu 9,1%.
"In pofida incetinirii cresterii economice, Romania se confrunta inca cu o rigiditate puternica a salariilor nete, care aveau, in octombrie 2008, un avans de 14%, cu mult peste avansul productivitatii, estimat la 8-9% fata de anul trecut", se mai arata in raport.
Situatia fiscala s-a deteriorat substantial in 2008
Situatia fiscala s-a deteriorat substantial in Romania in 2008, in ciuda unei cresteri economice puternice. Politica fiscala pro-ciclica si supraincalzirea economica, cuplate cu deteriorarea rapida a incasarilor bugetare in ultimele luni ale anului au dus la un deficit bugetar de 5,2% din PIB. Reprezentantii Bancii Mondiale noteaza ca noul guvern doar ce a aprobat si trimis spre aprobare Parlamentului un deficit bugetar de 2% din PIB, ceea ce reprezinta o imbunatatire majora fata de estimarile initiale.
Totodata, Executivul arata ca este determinat sa corecteze derapajele fiscale prin adoptarea unor masuri al caror scop este de a atinge deficitul bugetar plani